Türkiye Cumhuriyeti'nde kullanılan Siyah (Diplomatik) Pasaport, yabancı ülkelerde bulunan Türk konsoloslukları ve Dış İşleri Bakanlığı tarafından TBMM üyelerine ve TBMM üyesi olmayan bakanlara verilebilen bir pasaport türüdür. Bu içeriğimizde diplomatik pasaportu yakından inceleyeceğiz.
Diplomatik Pasaport (Siyah Pasaport) Nedir?
Türkiye'de birbirinden farklı birçok pasaport çeşidi bulunuyor. Bu pasaportlardan bir tanesi ise diplomatik pasaporttur. Bu pasaport türü; diplomatların satüsünü tanımlayan, onlara ayrıcalıklar sağlayan ve Dışişleri Bakanlığınca verilen bir tür uluslararası kimlik belgesidir. Özellikle diplomatik pasaport, yurt dışında kongre ve konferanslara katılmak üzere gönderilmiş devlet görevlilerine ve ailelerine verilmektedir. Pasaport siyah bir renge, 28 sayfaya sahiptir ve hiçbir harca tabi değildir.
Diplomatik Pasaport Nasıl Alınır?
Bu pasaportu almak için bir takım şartların yerine getirilmesi gerekiyor. Pasaport türleri arasında sahip olmak için en çok kriterin karşılanması gereken seçenek olan diplomatik pasaport, sadece devlet adına görev yapan kişilere verilmekte olduğu için ön başvuru online olarak yapılabilmektedir. İlgili sayfadan diplomatik e-pasaport için başvuru yapılabilir.
Diplomatik Pasaport İçin Gerekli Belgeler
- Diplomatik e-pasaport başvurusunda bulunacaklar, aşağıdaki belgelerle beraber Dışişleri Bakanlığı Pasaport Bölümü’ne müracaatlarını gerçekleştirebilirler.
- Üzerinde T.C. kimlik numarası bulunan kimlik belgesi
- Diplomatik e-pasaport cüzdan bedelinin Türkiye İş Bankası’nın Dışişleri Bakanlığı Şubesi nezdindeki “Dışişleri Bakanlığı / PDGY / Diplomatik e-Pasaport Hesabı”na yatırıldığına dair dekont (PDGY / e-PASAPORT HESABI: 4368 20318)
- İki adet biyometrik fotoğraf (son 6 aya ait)
Diplomatik Pasaport Hakları Nelerdir?
Diplomatik pasaport sahiplerinin, umuma mahsus ve diğer pasaport sahiplerine oranla ayrıcalıkları fazladır. Örneğin siyah pasaport sahibi kişiler, birçok ülkeye vizesiz bir şekilde girebilmektedir.
Diplomatik Pasaport Kimlere Verilir?
Diplomatik pasaportlar, devletin belirli kademelerinde çalışan görevlilere ve belirli şartlara tabi olmak üzere bu kişilerin ailelerine verilir. Ayrıca, Siyah (Diplomatik) Pasaport alabilecek yetkide bulunan kişilerin yetkileri devam ettiği sürece, eşlerine ve 18 yaşını doldurmamış ve 18 yaşını doldursa dahi yanlarında yaşayıp bekar olan ve çalışmayan ya da öğrenim durumu hala devam eden çocukların 25 yaşına kadar siyah pasaporttan faydalanma özelliği bulunmaktadır.
- TBMM üyeleri,
- TBMM üyesi olmayan bakanlar,
- Anayasa Mahkemesi başkan ve üyeleri,
- Yargıtay, Danıştay, Askeri Yargıtay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi, Uyuşmazlık Mahkemesi, Sayıştay, Genelkurmay birinci ve ikinci başkanları,
- Cumhuriyet başsavcısı,
- Orgeneraller,
- Oramiraller,
- Eski cumhurbaşkanları,
- Yasama meclisleri eski başkanları,
- Eski başbakanlar ve dışişleri bakanları,
- Cumhurbaşkanlığı genel sekreteri,
- TBMM Başkanlığı genel sekreteri,
- Bakanlık müsteşarları,
- Diyanet İşleri başkanı,
- Valiler,
- Büyükşehir belediye başkanları,
Hükümet adına milletlerarası resmi müzakereler yapılması, mukavelenameler akdi için veya milletlerarası toplantılarla kongre ve konferanslara katılmak üzere gönderilenler ,
Yabancı devletler veya uluslararası teşekküller nezdinde daimi veya geçici görev yapmak üzere gönderilenler,
Siyasi kuryeler vb. görevlerde bulunan devlet görevlilerine ve ailelerine siyah pasaport verilebilmektedir.