Eğer siz de seyahat, iş veya eğitim amaçlı yurt dışına çıkacaksanız, 2022 pasaport ücreti ve bedelleri hakkında da bilgi sahibi olmanız önem taşıyor. Avrupa kapsamında turistik ziyaretlerde bulunmak için hangi ülkeye giderseniz gidin, pasaport ve harç bedeli ödemeniz gerekiyor. Eğer hali hazırda pasaportunuz varsa, geriye sadece vize başvuruları için harekete geçmek kalıyor. Ama pasaportunuzun süresi dolduysa uzatmak ya da yeni pasaport çıkartmanız adına takip edeceğiniz adımları sizler için sıralayacağız.
2022 Pasaport Ücreti ve Pasaport Cüzdan Bedeli Nedir?
2022 pasaport ücreti ve bedelleri her sene güncelleniyor. Yurtdışına çıkmak isteyenler 2022 pasaport ücreti ve pasaport cüzdan bedeli nedir? diye sormayı ihmal etmiyor. O halde geçtiğimiz yıl 180 TL olan pasaport cüzdan bedelinin 2022 itibariyle %25 zam oranıyla 225 TL’ye çıkarıldığını söylemeliyiz. Yurtdışına yönelik başvuruda bulunan kişilerin merak ettikleri bir başka konu da şüphesiz harç bedelleri oluyor. Harç bedelleri pasaport süresi bazında değişiklik gösteriyor. Bu yıl %36,20 oranında artan harç bedelleri 6 aylık pasaportlarda 227,20 TL’den 309,40 TL’ye çıkarken, 10 yıllık pasaportlarda 1.265,40 TL’den 1.478,30 TL’ye yükselmiş bulunuyor.
Yukarıda verdiğimiz bilgilerden anlaşılabileceği üzere, yapılan zamlara paralel olarak 2021 senesinde 407,20 TL ödeyerek alabildiğiniz pasaportların 2022’de 534,40 TL’ye ulaştığını görebilirsiniz. Aynı şekilde yine 225 TL’lik cüzdan bedeli kapsamında 1 yıllık pasaportun ücreti, 452,30 TL’den 677,30 TL’ye ulaşırken, 2 Yıllık pasaport ücreti 738,40 TL’den 963,40 TL’ye artmış durumdadır. 3 yıllık pasaport bedeli de 1.049,30 TL’den 1.274,00 TL’ye çıkarılırken 10 yıllık pasaport ücreti 1.478,00 TL’den 1.703,00 TL’ye yükselmiştir. Sadece yeşil pasaport ve gri pasaportlarda harç bedeli ödenmediğini belirtmek gerekiyor.
Harç Bedelinden Muaf Olmak Mümkün mü?
Yurt dışına çıkmak isteyenlerin sorduğu sorulardan bir tanesi de harç bedelinden muaf tutulmak mümkün mü? Oluyor. Eğitim amacıyla yurtdışına gidecek öğrencilerin harç bedelinden belirli şartlar dâhilinde muaf tutulabiliyor. Öğrenciler yeşil pasaport ya da öğrenci (harçsız pasaport) alımı için başvuru gerçekleştirdiklerinde harç bedeli ödeme zorunlulukları bulunmuyor. Böylece yalnızca defter bedeli yani cüzdan ücreti ödeyerek belirtilen pasaportlardan birine sahip olabiliyorlar.
Pasaport Başvurusu Nereden Yapılır?
Peki pasaport başvurusu nereden yapılır? Pasaport başvurunuzu gerçekleştirmeniz son derece kolay. E-devlet ya da T.C. Nüfus Vatandaşlık İşleri Müdürlüğü web sayfası aracılığıyla randevu oluşturabilirsiniz.
Pasaport Ücreti Nereye Ödenir?
Yeşil, Bordo ya da Gri Pasaport başvurusunda bulunmak için Pasaport harç bedeli ile beraber cüzdan bedelini ödeyerek PTT şubelerine, gelir idaresi başkanlığına ait web sitesi üzerinden kredi kartı veya banka kartı kullanarak anlaşmalı bankalar aracılığı ile başvuruda bulunabilirsiniz. Ayrıca pasaport harç ve defter bedeli ödemelerinin mutlaka başvuru öncesi gerçekleşmesi gerekiyor.
Pasaport Teslim Süresi Ne Kadar?
Pasaport teslim süresi de pasaport almak isteyenlerin en merak ettiği konuların başında geliyor. Pasaport başvuru sonrası teslim edilme süreci şehir merkezlerinde 1 günü kapsarken, ilçe merkezlerine ulaşması yaklaşık 4 günü buluyor. Üstelik pasaportlar başvuran kişinin belirtmiş olduğu adrese yalnızca PTT aracılığı ile teslimi sağlanıyor.
Pasaport İçin Gerekli Belgeler
- Nüfus Cüzdanı, Geçici Kimlik Belgesi ya da T.C Kimlik Kartı
- Son 6 ay içerisinde çekilmiş 2 adet biyometrik fotoğraf
- Varsa eski pasaportlar
- Öğrenci pasaportu için öğrenci belgesi
- Yeşil ve Gri pasaport için başvurusuna yönelik doldurulmuş talep formu
- Başvuru ücretlerinin randevu gününde ödenmiş olması