Son zamanlarda Amerika Birleşik Devletleri'nde ve Avrupa Birliği'nde seyahatlerin geleceği konuşulmaya ve aşı pasaportunun gerekli olup olmadığına dair tartışmalar başladı. Kimi liderler aşı pasaportuna sıcak bakarken, WHO gibi kar amacı gütmeyen kuruluşlar aşı pasaportu hakkında olumlu olmayan görüşlerini belirtiyorlar. Şimdilik aşı pasaportunun dünya genelinde kullanılıp kullanılmayacağına dair kesin bilgiler yok. Peki aşı pasaportu aslında nedir ve gelecekte hangi şekilde kullanılabilir?
Aşı Pasaportu Nedir?
Öncelikle aşı pasaportu nedir sorusu gezginler tarafından en çok merak edilen konular arasında bulunuyor. Yurtdışı basınından edinilen bilgilere göre aşı pasaportu, kişinin aşı yaptırıp yaptırmadığını ve koronavirüs testi sonuçlarının mobil uygulama üzerinden görülebileceği bir yazılım.
Bu gelişmeler ve tartışmalar neticesinde aşı pasaportu kullanımı dünya genelinde kullanılmaya başlanabilir. Ama hangi devletin veya şirketin hazırladığı "dijital aşı pasaportu uygulamasının" benimseneceği ise belirsizliğini uzun süre koruyacağa benziyor.
Dünyadaki Aşı Pasaportu Gelişmeleri Ne Durumda?
Tartışmalar sürerken büyük firmalar ve havayolu şirketleri aşı pasaportu hakkında harekete geçmeye başladı. Örneğin Etihad Havayolları ve Emirates, Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) aşı pasaportunu kullanan ilk büyük havayolları olacak. IATA Travel Pass'in, ilk olarak 2021’in ilk çeyreğinde Abu Dabi’den seçilen uçuşlarda Etihad seferlerinde ve Dubai’den Emirates’in belirlenen rotalarına uçan yolcuların kullanımına sunulması bekleniyor.
Yazılım devi IBM, şirketlerin ve mekanların koronavirüs testleri, ateş kontrolleri ve aşılama kayıtları dahil olmak üzere giriş için ihtiyaç duyacakları göstergeleri özelleştirmesine olanak tanıyan "Digital Health Pass" adını verdiği bir uygulama geliştirdi. Bu uygulama sayesinde göstergelere karşılık gelen kimlik bilgileri daha sonra bir mobil cüzdanda saklanabilir hale gelecek.
Cenevre merkezli kar amacı gütmeyen The Commons Project ve World Economic Forum'un bir girişimi olan Common Trust Network; Cathay Pacific, JetBlue, Lufthansa, Swiss Airlines, United Airlines ve Virgin Atlantic gibi birçok havayolunun yanı sıra yüzlerce sağlık sistemi ile ortaklık kurdu.
Havayolları şirketlerinin katılımıyla oluşturulan CommonPass uygulaması, kullanıcıların Covid-19 test sonucu gibi tıbbi verileri veya aşı kanıtını QR kod yoluyla havalimanlarında okutup seyahat etmelerine olanak sağlayan bir yazılım olarak ön plana çıkıyor.